Професійний покер: як відсікти все зайве і зайнятися справою?

В онлайн-покері велика кількість гравців, які вважають себе «невдачливими» регулярний, чиї навички, на їхню думку, достатньо для того, щоб заробляти солідний дохід за столами. В реальності ситуація така, що багато хто з даних гравців не до кінця чесно себе оцінюють, або не намагаються підійти до справи по-справжньому професійно.

Прихована проблема ставлення до покеру
Покер дає вам можливість відчувати себе комфортно — з дому виходити не обов’язково, перерви можна робити тоді, коли цього вимагає душа, взаємодіяти з «партнерами» необхідності немає, дедлайнів теж немає. Чи не робота, а казка, на перший погляд.

Однак все це створює помилкове відчуття професіоналізму, коли його насправді у вас може і не бути. Що відрізняє фахівця в серйозній фірмі, де його робота по-справжньому оплачується? Він не відволікається на всякі дрібниці, не скаржиться на рядові проблеми, що виникають за робочим місцем, не вимагає від партнерів того, чого вони йому не повинні. Він не сидить vk або інших соціальних мережах, не читає «угарчікі» на розважальних сайтах, він трудиться. Іноді він трудиться довше, ніж нормований робочий день.

Комфорт покеру не повинен означати наявність «розхлябаності» (слова краще не підібрати), але на ділі для багатьох означає. Покер — гра, яка вимагає СВІДОМОГО уваги, в кожен конкретний момент часу. Кожне рішення має вплив не тільки на вашу прибуток, але і на ваше навчання.

Відволікання і самовознагражденіе
Дуже умовно, відволікання можна назвати способом винагородити себе за труди праведні — ви адже Гринда, а значить вам дозволяється робити будь-які відволікання. На ділі, звичайно, такий підхід буде погано позначатися на ваших результатах.

В одному знаменитому психологічному експерименті з чотирирічними дітьми з’ясувалося, що вміння відкладати бажання «винагородити себе» корреллірует з успішністю. Якщо коротко, дітям було запропоновано один шматок пастили (в повторних експериментах це іноді було печиво), або два шматки, якщо вони зможуть просто почекати 15 хвилин, не з’їдаючи перший шматок. Робити вони це мали в звичайній кімнаті, а перед ними і лежав цей шматок пастили. Подальше тестування учасників експерименту протягом життя показало, що ті, хто зумів утриматися (і отримав другий шматок), були більш успішними за життя. Серед тих, хто з’їв пастилу протягом 15 хвилин, було більше проблемних (згодом) дітей.

Покеристам з цього урок один — хочеш стати «неталановитий регулярний» — розвивай силу волі і дисципліну.

Як підійти до справи професійно?
Вам потрібно мінімізувати кількість відволікань. Ні, навіть не так. Вам потрібно взагалі відключити будь-які можливості відволікатися. Скайп, браузер, серіали — закрити, айфон — відкласти. Всі подібні предмети і програми теж не повинні вам заважати.

Варто зазначити, що людині, яка звикла грати в режимі «дивлюся серіал — граю», буде складно перебудуватися. Його модель вже була вибудувана певним чином, що включає в себе деяку частку релаксації свідомості. Тепер же він буде вимагати від себе більшого, а необхідність в стеженні за ігровими столами підвищується.

Це буде призводити до перевантажень, а також до загальної втоми. В даному випадку варто для початку зменшити кількість столів, поступово повертаючи їх «до норми». Також варто, можливо, скоротити тривалість сесій, якщо ви граєте в кеш або SNG, або довантажувати менше турнірів в різний час, сконцентрувавшись більше на більш короткому часовому проміжку. Згодом ви зможете повернутися до попереднього кількістю гри.

Дисциплінуйте себе. Чи не залазячи за словом в кишеню можна сказати, що мотивація — це дно, а дисципліна — це саме те, що вам необхідно в собі розвивати. Людина, яка шукає мотивації (будь вона внутрішньої або, що гірше, зовнішньої), піддається сильним її перепадів, відсутністю бажання грати та інше.

Коли ви дисципліновані і просто прямуєте до поставленої мети, то відсутність бажання грати не буде викликати у вас реакції настільки сильною, щоб знизити вашу А-гру до С-гри.

Дисципліна — це, перш за все, розвивається навик. Кого-то з дитинства батьки привчали бути дисциплінованим, кому-то доведеться почати роботу в цьому напрямку самостійно.

Щоб розвинути дисципліну, потрібно ставити чітко-окреслену мету, а потім, не дивлячись на всі негаразди (суб’єктивні, звичайно, а не об’єктивні), до неї рухатися. Процес буде важким і невдячним, і вам захочеться здатися. Але звичкою потрібно 31 день, щоб стати по-справжньому «вашої» звичкою.

Робота поза столів вимагає не менше концентрації
Інший «підготовчо-ментальний» лик деяких гравців полягає в недостатній увазі в процесі навчання. Коли ви переглядаєте руки, то немає необхідності приймати рішення відразу, не потрібно миттєво реагувати на дії інших гравців, не потрібно утримувати в голові безліч столів. Все це призводить до досить розслаблюючій атмосфері, в якій можна дуже багато відволікатися, хоч половину такої «аналітичної сесії» провести за зовсім іншими справами.

Очевидно, необхідно фокусуватися на роботі поза столів також сильно, як ви це робите (або будете робити) за столами.

Експеримент: спробуйте записувати кожну вашу аналітичну сесію, а потім порівняйте ефективність подібних розборів рук з тим, коли ви проводите його без запису. Бонус експерименту полягає в тому, що ці записи потім можна переглядати і аналізувати ваше мислення!

Або також спробуйте розбирати сесію з одним або, ще краще, з гравцем рівня нижче вашого. Якщо ця людина зацікавлений у розвитку, він буде задавати багато питань, тим більше змушуючи вас по-справжньому глибоко вникати в роздачу рук. До слова, один з найбільш ефективних способах вчитися — це пояснювати інформацію іншим людям. Таким чином, вона структурується у вас більш чітко. Надаючи послугу іншому, ви надасте послугу собі.