Чому багато сидіти шкідливо?

Добре сидимо. Справді, це дія за часом, який ми йому приділяємо у житті поступається хіба що лежанню. Але ж простіше і зручніше посидіти, ніж стояти чи крокувати. Хіба є проблема?

Мабуть, раз за неї взялися дослідники. Вердикт такий, що люди середнього віку на добу сидять не менше ніж 7 годин і в міру дорослішання ця цифра зростає, досягаючи 10 годин.

Це погано? Фахівці з фітнесу вважають, що так. Суть у тому, що ми пасивно сидимо. Ми не докладаємо жодних зусиль, щоб сидіти. Якби для сидіння довелося потіти, то навряд чи хтось присвятив цьому занять 7-10 годин на день. Але такий термін це перебір, а будь-який надлишок загрожує згубними наслідками.

У шістдесятих роках минулого століття люди спалювали на день на 120-140 калорій більше і все за рахунок активнішого способу життя. Фахівці вважають, що ці зайві 120-140 калорій відіграли свою роль у повільному, неухильному збільшенні маси тіла у сучасному світі.

Яке підводне каміння забезпечує любов до тривалого сидіння?

Холестерин

Як тільки п’ята точка стикається з поверхнею випорожнення, відбувається різке уповільнення процесу спалювання, спрацьовує своєрідний вимикач. Також спостерігається різке швидке падіння рівня ферменту ліпопротеїнліпази, що бере активну участь у розщепленні жирів.

Крім того, цей фермент забезпечує трансформацію «поганого холестерину» (ліпопротеїни низької щільності) у «хороший холестерин» (ліпопротеїни високої щільності). Якщо його рівень різко йде вниз, то процес трансформації так само різко гальмується. Якщо в цифрах, то восьмигодинне сидіння обійдеться в 95% зниження здатності ферменту.

Постава

Кожен любить сидіти у своїй позі – витягнувши ноги, закинувши ногу на ногу, тримаючи спину прямо чи підвішуючи хребет, спираючись плечима на спинку крісла/стілець. Як звикли, так і сидимо.

Пам’ятаєте парти у перших класах? Не подобалися вони багатьом, але це один із способів був прищепити нам навик правильно сидіти. Саме так. Це довгий процес, що вимагає свідомості та наполегливості.

У позиції «стоячи» наші частини тіла, зокрема вуха, плечі, хребет (зрозуміло, що залишається S-подібний вигин), стегна, коліна з кісточками знаходяться на одній прямій лінії та в одній площині. При правильному положенні сидячи це все зберігається (тільки стегна паралельні підлозі).