Дитина не хоче ділитися.

Дуже часто діти копіюють поведінку дорослих. Якщо в сім’ї вони постійно чують батьків: “це моя річ. Її не можна брати” чи “у жодному разі не беру річ. Вона не твоя”, то мимоволі починають приміряти він поведінкову модель своїх близьких. Тому дитині буде зовсім незрозумілим бажання мами чи тата поділитися своєю лялькою, машинкою, лопаткою з іншими дітьми. Це викликає обурення дитини.

Але в жодному разі не можна змушувати дитину ділитися своїми іграшками. Дитина повинна сама усвідомити, що ділитися – це добре. А обмін іграшками лише допоможе весело провести час на ігровому майданчику, завести нових друзів, заслужити на повагу дорослих. Якщо у дитини є найулюбленіша іграшка, з якою вона грає постійно, не слід її брати в садок або у двір до інших дітей. Адже поділитися улюбленою іграшкою для деяких дітей рівносильно тому, що їх дурять, відбирають те, що для них найдорожче. Батьки мають простежити, щоб такими іграшками їхні діти грали вдома.

Можна влаштувати дитяче свято, навіть без особливого приводу. Зібрати разом 4-5 дітей, нехай кожен із дозволу батьків, принесе кілька своїх іграшок, якими вже не грає. Батьки можуть влаштувати конкурси, в яких іграшки даруватимуться по-чесному, заслужено. Такий обмін іграшок не травмуватиме дитину. Адже не лише він ділиться, а й із ним діляться. А завершити конкурси можна солодким столом із тортом та соком. Кожна дитина піде додому з новою іграшкою та масою позитивних вражень.

Якщо є знайомі чи родичі, у яких теж є діти, можна запропонувати дитині разом “перебрати” її іграшки та подарувати малюкові з іншої родини кілька забавних іграшок, розповісти дитині, скільки радості принесуть ці подарунки малюкові. У той же час не слід привчати дитину до того, що потрібно дарувати все і всім. Він не повинен почуватися обділеним, якого просто змушують розлучатися з його особистими речами. У цьому випадку дитина не відчуватиме своєї захищеності, вона образиться на батьків, які купили іграшки їй, а їй необхідно їх комусь дарувати.

Звичайно ж, батьки повинні з дитинства вчити дитину розумітися на тому, що добре, а що погано. І навчити малюка ділитися – одне з основних правил, яке він має засвоїти з раннього дитинства.