Як нараховуються аліменти в Україні?

У кінці минулого року наші законодавці внесли зміни до закону України відносно аліментів. Мета цих змін – максимально унеможливити ухилення від сплати аліментів. Змінився й правовий статус виплат і розмір. Тепер закон передбачає більш жорсткий контроль за виплатами на дитину.

Що нового приніс закон

Тепер аліменти в Україні належать дитині, а не батькам. Батько або матір мають право використовувати кошти, але тепер у малечі є більше прав на отримані кошти, що покращує його захист від неправомірних дій дорослих.

Мати або батько, які проживають і виховують дитину наділяються правом вирішувати, як буде виконуватися стягнення. Аліменти можуть оплачуватися у вигляді певної грошової суми або як процент від доходу. Зараз сума може бути різною і не залежати від судового рішення.

Найважливішими змінами є збільшення мінімального розміру стягнень. Закон тепер передбачає, що суд не може визначити суму меншу, ніж 50% від прожиткового мінімуму (у минулій редакції закону сума складала 30%). Тому сума може збільшуватися в залежності від закладеного бюджету.

На даний момент методика стягнення грошей може обиратися позивачем. В залежності від кількості дітей мати (або батько) може запросити:

  • На одну дитину – одна четверта доходу позивача;
  • Якщо дітей двоє – третина доходу;
  • На трьох та більше – половина, але не більше ніж десять прожиткових мінімумів.

Закон може зобов’язати сплачувати аліменти й після повноліття. Можливість отримувати кошти буде в таких випадках:

  • Якщо дитина навчається у ВУЗі на денній формі навчання і їй ще немає 23 років;
  • Обмежені можливості для працевлаштування, тобто є проблеми с фізичним або психічним здоров’ям.

Ще однією зміною стало врахування у відповідача грошових коштів на рахунках у Банку, а також належності будь-якого майна. Тобто тепер при визначенні суми будуть звертати увагу на витрати платника. І навіть якщо батько або матір не працюють офіційно і не отримують начебто коштів, це не вплине на суму аліментів. Справа буде розглядатися з урахуванням різних факторів.

Важливими змінами є й запровадження більш жорсткого контролю за виплатами та судовими рішеннями. Закон не дозволяє затягувати засідання, а аліменти можуть призначатися у наказовому порядку. Як вже зазначалося, будь-які покупки, які здійснив відповідач, будуть враховані. Також якщо у батька є нерухомість, це може вплинути на суму подальших аліментів.

Виплата може здійснюватися на картку банку, готівкою або поштою. Після досягнення 14-річного віку дитина має право використовувати гроші на власний розсуд.

Перевіркою розподілення коштів будуть займатися органи опіки. Якщо буде встановлено нецільове використання коштів, відповідач може звернутися до суду й зменшити розмір аліментів.