Чоловічі вишиті сорочки: обираємо правильну символіку з ukrglamour.com.ua

Вишиванки для нашого народу – це значно більше, ніж просто предмет національного одягу. Це символ нашої нації, пам’ятка культури та могутній оберіг від злих сил. Але вишиванка аж ніяк не є універсальним одягом, за своїм орнаментом чоловічі вишиті сорочки (див. посилання http://ukrglamour.com.ua/vyshivanki/muzhskie-vyshivanki/vyshitye-rubashki-muzhskie/)відрізняються від жіночих та дитячих, свої символи використовувалися на сорочках для людей різного віку.

Значення вишитих символів

Щоб сорочка стала вашим оберегом, треба обирати її зі знанням значення орнаменту.

Перш за все слід відрізняти чоловічий та жіночий орнамент. Традиційно, за чоловіком визнавалася роль духовного початку, а за жінкою – матеріального. Тому чоловічі символи – це стародавні, ще з язичеських часів знаки вогню: решітка з ромбів, знаки Сонця – хрест або ромб з промінцями.

Жінка за стародавніми віруваннями, від яких походить наша національна вишивка, є хранителькою роду, вогнища, уособленням язичеської богині Берегині. Її знаками є зображення жіночої фігури з піднятими руками (якщо жінка звертається з молитвою) чи з опущеними (якщо сама благословляє дітей). На жіночих вишиванках часто вишивають ромб із крапкою всередині (символ запліднення) та хрест – символ захисту, добробуту, родючості. На Закарпатті, наприклад, коли діти вже народилися, крапку всередині ромба випорювали – така народна контрацепція.

Для молодої людини варто обирати вишиванку зі зображенням зірки, що має вісім кінців – це є символом Творця. Окрім найдавнішої та найбільш розповсюдженої геометричної символіки, на сорочках часто зустрічаються рослинні орнаменти. З ними треба бути обережними. Геометричний орнамент фактично універсальний, оскільки на ньому переплітаються інь та янь – жіночий та чоловічий початок, як у кожній людині.

Рослинні ж орнаменти чітко поділяються на жіночі та чоловічі. Один знавець символіки не без підстав помітив, що як тільки на чоловічих вишиванках з’явилися квіти, справжні чоловіки почали зникати. Квіти – то у більшості своїй символи жіночі. Їх зображували на весільних сорочках, щоб забезпечити ти процвітання роду, на одязі дорослих жінок вишивали плоди та ягоди. А чоловікам краще звернути увагу на вишивку з зображенням хмелю, листя дубу – традиційними символами сили та мужності.

Сьогодні також можна обрати вишиванки в магазині Укргламур  вишиванку, яка стане просто стильним одягом та окрасою вашого гардеробу, але й додасть вам додаткової сили та захистить від зла.